het logo van de ewvv

verhalen van de leden

Frank van der Sanden

Het begin van mijn volière
foto 1 van de bouw van de volière 23 juli 2017.
Nadat ik de eerste spullen bij een bouwmarkt heb ingeslagen, begin ik met het bouwen van de gezelschapsvolière. Met behulp van aluminium 2x2cm vierkante buizen, kunststof verbindingsstukken en 9mm volièregaas maak ik op een grondframe van hardhouten palen een vogelkooi op maat. Meten, rekenen, scheeflopende muren; het blijkt iedere keer aanpassen aan de situatie.

foto 2 van de bouw van de volière De binnenkooi wordt gemaakt met het dubbelglas uit de oude keukendeur en polycarbonaat-platen. Ook weer met een aluminium frame.De vorderingen op 27 juli
foto 3 van de bouw van de volière foto 4 van de bouw van de volière foto 5 van de bouw van de volière

Ondertussen is het nog steeds lekker zomerweer op 7 augustus:
foto 7 van de bouw van de volière foto 8 van de bouw van de volière

Een weekje later op 14 augustus:
foto 9 van de bouw van de volière foto 10 van de bouw van de volière De wandpanelen en deur worden in de garage voorbereid,
om ze daarna buiten te monteren.
27 augustus is de volière klaar – en arriveren de eerste bewoners:
foto 11 van de bouw van de volière foto 12 van de bouw van de volière Na een bezoek aan Vogelhandel “De Bosruiter” in Sprundel komen we thuis met een kooitje met 4 koppeltjes:

Mexicaanse roodmus
Japanse meeuw
Zebravink
Gloster kanariefoto 13 de Gloster kanarie man Meneer Gloster blijkt vliegproblemen te hebben en moet steeds in etappes naar de bovenste roesten vliegen Waarschijnlijk is dit het gevolg van een kleine behuizing bij de vorige eigenaar. Na een paar weekjes oefenen is het vliegen geen probleem meer.
foto 14 de Gloster kanarie pop
Mevrouw Gloster (bijgenaamd Gerda) is een hele vriendelijke dame. Gewend aan mensen. Dagelijks wanneer ik de kooi binnen ga komt ze altijd even kijken en piept een paar keer. Op een dag ligt ze dood in de kooi (2-11-2017). Zij draagt een oranje ring wat wijst op geboortejaar 2016 of 2010.


foto 15 de Japanse meeuwtjes
Japanse meeuwtjes; links de man (met ringen), rechts de vrouw (zonder ringen). Ze gedragen zich in het begin wat schuw, maar gaandeweg trekt het bij en zijn het toegankelijke vogeltjes. Het mannetje heeft nog meer vertrouwen in ons dan het vrouwtje. Eén van de eerste die in het badje springt. Het popje is een volgzaam type; beiden zijn een hecht koppeltje.

foto 17 de Mexicaanse roodmus pop
Mexicaanse roodmus, pop, geen ringen. Onopvallende bewoner van de volière.
Deze roodmussen schuwen de mens.

foto 16 de Mexicaanse roodmus man
Mexicaanse roodmus, man, geen ringen.
Vertoont ’s morgens vroeg (eerste uur) nerveus gedrag;
gaat steeds aan de gaas hangen, vliegen, weer hangen,
voortdurend draaien met de kop omhoog.
Schijnt meer voor te komen. Mooie fluiter.

foto 18 zebravink man De Zebravink, man, geen ringen. Levendig vogeltje, vrolijke prater, neemt graag een badje.
foto 19 zebravink pop

Het popje heeft geen ringen. Het is een rustig vogeltje. Samen vormen zij een hecht koppel.Dat eerste schreden zijn gezet in het houden van vogeltjes. Boeiend, levendig, vertederend.

Terug